21.5.12

Samenvattingen van het advies 'Slagen in Cultuur' van de Raad voor Cultuur

De raad moest 125 miljoen euro bezuinigen op het te verdelen subsidiebedrag. De meeste instellingen, zoals Toneelgroep Amsterdam, Het Nationale Ballet en het Koninklijk Concertgebouworkest, krijgen de subsidies die ze hadden aangevraagd. Dat blijkt uit het advies dat de raad vanochtend aanbiedt aan staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD). Zie: Raad voor Cultuur spaart grote instellingen bij verdeling subsidies - nrc.nl.

 De bezuinigingen op kunst en cultuur raken de kern van het Nederlandse culturele bestel. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in zijn advies 'Slagen in Cultuur'. Daarin adviseert de raad staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra over de subsidieaanvragen voor de komende vier jaar. Lees: Bezuinigingen raken de kern van het culturele bestel; 45 afwijzingen subsidie - VK.

Een groot deel van de cultuurinstellingen schat zijn bezoekerscijfers, en de daarbij behorende inkomsten, veel te positief in. Eenderde van de instellingen moet zijn subsidieaanvraag daarom opnieuw indienen voordat er subsidie wordt toegekend. Lees: Raad voor Cultuur volgt Zijlstra - NOS.

De RvC geeft positief advies over 73 van de 118 aanvragen. Zo'n 38 procent van de aanvragers kreeg slecht nieuws, hun subsidieaanvraag werd door de raad negatief beoordeeld. Van de instellingen die positief advies kregen, moet alsnog bijna 29 procent aan aanvullende voorwaarden voldoen. Lees: Zijlstra grotendeels achter advies cultuurbezuinigingen - nu.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten